ФІНАНСОВИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОПЕРАТОРІВ НА РИНКУ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ - Івасів, Ігор; Зеліско, Інна; Мельник, Сергій; Єсмаханова, Алуа; Василенко, Людмила; Сафонов, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У представленій статті виконане глибоке дослідження фінансово-економічного стану операторів на ринку мобільного зв’язку та визначення перспектив їхнього подальшого функціонування. Для досягнення поставленої мети було використано широкий спектр загальнонаукових та спеціальних методів, основними з яких були: методи узагальнення й синтезу, наукової абстракції, аналітичної діагностики, індукційно-дедукційний метод, статистичний метод стандартного відхилення (абсолютного та відносного) на основі застосування репрезентативного вибіркового спостереження. Здійснений аналіз фінансово-господарського стану учасників цільового ринку показав, що оператори ринку мобільного зв’язку продемонстрували відносне зростання доходів за досліджуваний період, де найбільша частка дохідності залишається за лідером ринку – ПрАТ «Київстар». Визначено, що діяльність учасників-операторів ринку мобільного зв’язку в умовах воєнного стану повинна бути спрямована на відновлення зруйнованого та вдосконалення роботи мережі, що є ключовою умовою забезпечення підвищення рівня рентабельності мобільних операторів. У ході ідентифікації потенційних фінансово-економічних можливостей діяльності підприємств на ринку послуг мобільного зв’язку встановлено, що для операторів украй важливим є розв’язання питання нарощення потенціалу для розвитку нових стандартів зв’язку, де одними з перспективних напрямів є мобільний інтернет, мобільна реклама, а також створення нових тарифів і послуг. Визначено, що ключова місія операторів ринку мобільного зв’язку – не вдосконалення та диверсифікація послуг, а успішна діяльність, спрямована на розвиток бізнес-процесів, формування «розумної» інфраструктури й підвищення рівня економічної ефективності функціонування. Доведено, що лише за умови реалізації стратегічних пріоритетів у напрямі формування привабливого інвестиційного клімату на ринку мобільного зв’язку існують перспективи стійкого розвитку бізнесу й безперервності надання послуг мобільного зв’язку для задоволення потреб споживачів та отримання максимального прибутку підприємствами галузі.