ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІСКАЛЬНИМИ РИЗИКАМИ В УМОВАХ КРИЗ - Олійник, Яна; Кучерява, Мар’я; Коритник, Лілія; Дмитренко, Тетяна; Кузьмінська, Ольга; Лагунов, Костянтин (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Кризові явища, такі як економічні спади, надзвичайні ситуації в царині охорони здоров’я й геополітичні конфлікти, мали значний вплив на посилення прозорості інформаційного забезпечення процесів управління державними фінансами (Public Financial Management, PFM) та розвиток цифровізації економіки. Метою дослідження є оцінювання поточного стану інформаційної забезпеченості та прозорості процесу управління фіскальними ризиками, зумовленими діяльністю державних підприємств, в умовах невизначеності. У рамках дослідження проаналізовано існуючі міжнародних підходи до ідентифікації та оцінки фіскальних ризиків; визначено напрями вдосконалення інформаційного забезпечення управління фіскальними ризиками, зумовленими діяльністю державних підприємств в умовах надзвичайних ситуацій; досліджено вплив розвитку цифрових фінансів на пом’якшення фіскальних ризиків, зумовлених перебігом надзвичайних ситуацій і сформульовано пропозиції щодо підвищення транспарентності державних фінансів та створення додаткових надходжень до державного бюджету шляхом розвитку новітніх технологій. Реалізація заходів фіскальної та монетарної політики для нівелювання впливу COVID-19 і сталого постпандемічного відновлення вимагає релевантної фінансовій інформації, яка достовірно відображає фінансовий стан країни. Надійним джерелом для надання такої інформації є державна фінансова й бюджетна звітність, складена з використанням міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в державному секторі та за методом нарахування. В умовах негативного впливу невизначеності, спричиненої пандемією коронавірусної хвороби, війни, на діяльність державних підприємств важливим інструментом підвищення ефективності управління фіскальними ризиками є уніфікація підходів до встановлення індикаторів оцінки відповідних ризиків та інформаційного забезпечення їх розрахунку. У відповідь на карантинні заходи COVID-19 і заходи соціального дистанціювання під час криз громадяни все більше покладаються на цифрові канали для доступу до державних послуг, сплати податків і отримання фінансової підтримки. Це зумовило потребу в удосконаленні цифрової інфраструктури та механізмів надання послуг.