СУЧАСНИЙ СТАН І ПОВОЄННІ ПЕРСПЕКТИВИ ФІНАНСОВОЇ ІНКЛЮЗІЇ В УКРАЇНІ З УРАХУВАННЯМ ДОСВІДУ ЄС - Абрамова, Ірина; Недільська, Лариса; Куровська, Наталія; Ковальчук, Олександр; Поплавський, Павло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є теоретико-методологічне обґрунтування стану та повоєнних перспектив фінансової інклюзії в Україні з урахуванням досвіду країн ЄС. Завдання дослідження: теоретично обґрунтувати зміст і особливості фінансової інклюзії з урахуванням досвіду країн ЄС; оцінити поточний стан фінансової інклюзії; окреслити післявоєнні перспективи розвитку фінансової інклюзії в Україні. Стаття містить обґрунтування параметрів фінансової інклюзії, серед яких фінансовий добробут, фінансова поведінка, знання фінансових питань і використання фінансових продуктів, можливість фізичного доступу до фінансових послуг визнано ключовими. З урахуванням досвіду країн ЄС аргументовано, що створення умов для вільного доступу всіх категорій населення й бізнесу до фінансових послуг та їх цифровізація сприяють зростанню доходів громадян, підприємницьких структур, спрощенню механізмів інвестування, а отже, економічному розвиткові держави. Проведено оцінку стану фінансової інклюзії в Україні через онлайн-опитування різних категорій громадян. Установлено, що українці відчувають гостру потребу в додаткових джерелах доходу, а матеріальне становище переважної більшості з них є вкрай нестабільним. За результатами кореляційно-регресійного аналізу пріоритетами фінансової інклюзії визначено рівня фінансової обізнаності та грамотності населення, що дозволить їм здійснювати бюджетування доходів і витрат, сприятиме формуванню й трансформації заощаджень в інвестиції, матиме позитивний вплив на повоєнне відновлення економіки країни.