ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОЇ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ СТРУКТУРОЮ КАПІТАЛУ БУДІВЕЛЬНИХ КОМПАНІЙ - Мазур, Вікторія; Колдовський, Артем; Рябушка, Людмила; Якубовська, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Статтю присвячено вдосконаленню методичного підходу до моделі управління структурою капіталу будівельних компаній. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні характеристик управління структурою капіталу, що враховують цільові функції та обмеження за критеріями ефективного управління структурою капіталу. Результатом роботи є вдосконалений методичний підхід до оптимізаційної моделі управління структурою капіталу, яка, на відміну від існуючих, має комплексний характер і враховує цільові функції максимізації фінансової автономії та мінімізації вартості капіталу, а також обмеження за критеріями достатності капіталу (на основі прогнозованих факторів зовнішнього середовища та макроекономічної ситуації за імітаційними сценаріями), фінансового ризику, рентабельності капіталу. Пропонована в роботі двокритеріальна оптимізаційна модель управління структурою капіталу дозволяє знайти оптимальне рішення, що задовольняє цільовим функціям методом поступок стосовно коефіцієнта фінансової автономії з урахуванням його середньогалузевого значення й розміру будівельної компанії за виручкою від реалізації, та автоматизувати процес управління джерелами формування капіталу з огляду на стратегічні цілі будівельної компанії, а також, у разі відсутності глобального оптимального рішення, застосувати поступки за певними критеріями, обґрунтувавши ризикові сценарії для підприємств і ефективність ухвалених управлінських рішень. Механізм упровадження моделі управління структурою капіталу на прикладі трьох будівельних компаній України продемонстрував свою результативність і здатність знаходити оптимальні рішення щодо формування капіталу з додержанням низки критеріїв достатності капіталу, його вартості, фінансового ризику та рентабельності капіталу.