ФАКТОРНИЙ АНАЛІЗ ФІНАНСОВОЇ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ТА ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНОЇ СТІЙКОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ІТ-КОМПАНІЙ В УМОВАХ ВИКЛИКІВ ВІЙНИ - Рубаха, Марія; Ткачик, Леся; Приймак , Ірина; Демчишак, Назар; Юрків, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Українські ІТ-компанії, які є важливим сектором національної економіки, сьогодні стикаються з викликами та ризиками, пов’язаними з сучасними воєнними й несприятливими макроекономічними реаліями. Адаптація та зміцнення стратегічної стійкості й фінансової результативності українських ІТ-компаній стають ключовими завданнями в умовах війни. Метою дослідження є проведення факторного аналізу фінансової результативності ІТ-компаній та визначення ключових напрямів забезпечення стратегічної стійкості підприємств цієї галузі в Україні. У статті проаналізовано основні загрози та проблеми, із якими зіткнулися українські IT-компанії; оцінено відповідні заходи, яких вони вживали для стабілізації роботи та забезпечення бізнес-процесів у 2021-2022 роках. Дослідження з використанням методів економічного аналізу на підставі побудови багатофакторних моделей мультиплікативного типу дозволило ідентифікувати фактори впливу на фінансову результативність українських ІТ-компаній у воєнних умовах. Зокрема побудовано п’ятифакторні моделі для аналізу зміни чистого прибутку та чистого доходу від реалізації для 7 провідних компаній галузі в Україні. Ключовими факторами моделей визначено структуру джерел фінансування, оборотність активів, рентабельність, структуру витрат та інші. Доведено важливість формування стратегічної стійкості для українських ІТ-компаній в умовах воєнних викликів. Стратегічна стійкість бізнесу передбачає здатність компаній адаптуватися до несприятливих змін у зовнішньому середовищі та зберігати конкурентоспроможність. Визначено напрями формування стратегічної стійкості підприємств, зокрема в контексті забезпечення фінансової, операційної, організаційної стійкості, забезпечення фізичної безпеки бізнесу, стабільності бізнес-моделі, протистояння кіберзагрозам та соціальної відповідальності компаній. Аналіз факторів фінансової результативності з використанням методів економічного аналізу разом з оцінкою особливостей реагування компаній ІТ-сектора на виклики війни дасть змогу комплексно оцінити ризики та ухвалювати дієві управлінські рішення менеджменту бізнес-структур.