ІНСТИТУЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ВІДНОСИНАХ ВЛАСНОСТІ НА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ: ДЕРЖАВНА ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНА ПОЛІТИКА ТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ - Артюшок, Костянтин; Верстяк , Андрій; Кравчук , Павло; Дорофєєв , Олександр; Польова , Олена; Капеліста , Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті визначено природно-ресурсну сферу національної економіки як найбільший територіально-галузевий комплекс, який включає земельні, водні, лісові, мінеральні, природно-рекреаційні та інші види ресурсів. Установлено відсутність упровадження виділення достатньої кількості коштів, спрямованих на раціоналізацію природокористування та модернізацію об’єктів природоохоронної інфраструктури, а також нерівномірний розподіл капітальних інвестицій на охорону та раціональне використання природних ресурсів у регіональному розрізі за 2016-2022 роки. Обґрунтовано, що в умовах децентралізації владних повноважень загальним базисом інституційного забезпечення відносин власності на природні ресурси повинні стати корпоратизація, розвиток рентних відносин, удосконалення фіскальних механізмів у ресурсокористуванні, ринково-економічне оцінювання та капіталізація всіх без винятку природних ресурсів на місцевому, регіональному й національному рівнях. Поглиблено теоретичні засади проблем інституційного забезпечення у відносинах власності в умовах децентралізації владних повноважень шляхом визначення необхідності створення інституційної системи власності. Ця система передбачає розвиток відносин оренди, підходів до інвестиційних проєктів, поліпшення механізмів оподаткування природокористування шляхом удосконалення системи місцевих податків на використання ресурсів, проведення оцінки вартості природних ресурсів на мікро-, мезо- та макрорівнях. Сформульовано визначення еколого-економічних проблем відносин власності, які, на відміну від існуючих, зосереджені на проблемах залучення капітальних інвестицій і поточних витрат держави на охорону навколишнього природного середовища в умовах децентралізації, а також засадничого базису формування інституційної системи власності в природокористуванні з урахуванням зарубіжного досвіду. Результати дослідження можуть бути використані в розробці регіональних і національних програм та прогнозів із питань природокористування й охорони навколишнього середовища.