ДОСТАТНІСТЬ БАНКІВСЬКОГО КАПІТАЛУ: ДОСВІД ПОРТУГАЛІЇ - Варела, Мігель; Міщенко, Володимир; Черкашина, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Фінансові кризи, які останнім часом усе частіше завдають ударів по економіці країн, дали зрозуміти, що світова спільнота та окремі держави повинні створювати умови, які дозволять протистояти фінансовим стресам. Захисну функцію в банківських установах виконує безпосередньо власний капітал. Тому достатність власного капіталу визначає стресостійкість банківської системи країни. У статті проаналізовано динаміку основних видів капіталу: власного та залученого, – а також інших економічних показників та питому вагу власного капіталу в них у Португалії, яка є частиною європейського співтовариства. За допомогою кореляційно-регресійного аналізу проаналізовано взаємозв’язок між капіталом, зобов’язаннями, активами, прибутком, а також ВВП. Побудовані регресійні моделі впливу на власний капітал банку. Проведений аналіз підтверджує гіпотезу щодо взаємозв’язку між показниками. На основі проведеного аналізу сформульовано пропозиції щодо впровадження механізму визначення достатності капіталу. Значна увага приділена визначенню інструментів, які допомагають у досягненні поставленої мети.