ЕКОНОМІЧНА НЕРІВНОМІРНІСТЬ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ПОЛЬЩІ, ІСПАНІЇ ТА УКРАЇНИ - Буряченко, Андрій; Левченко, Катерина; Стеценко, Богдан; Бірюк, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У роботі аналізується нерівномірність регіонального економічного розвитку Польщі, Іспанії та України. Визначено, що нерівномірність економічного розвитку регіонів досліджуваних країн можна оцінити шляхом порівняння статистичних показників, а саме індексу нерівномірності економічного розвитку країн, динаміки зміни кількості населення досліджуваних країн, порівняння регіональної економічної статистики, зокрема показників валового регіонального продукту. Для виявлення нерівномірності регіонального економічного розвитку та обґрунтування можливих шляхів її згладжування чи нівелювання в статті використані такі інтегральні показники як коефіцієнт варіації або коефіцієнт варіації Вільямсона, зважений коефіцієнт варіації, відносне середнє відхилення та індекс Тейла. Дослідження вказаних показників дозволило виявити суперечності в їх аналізі та необхідність розрахунку додаткових показників, а також вплив факторів прямого й опосередкованого впливу на економічну нерівномірність регіонального розвитку досліджуваних європейських країн.