ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ: ТЕХНОЛОГІЧНІ ІННОВАЦІЇ ТА ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРІОРИТЕТИ - Шлапак , Алла; Яценко , Ольга; Іващенко , Оксана; Зарицька , Наталія; Осадчук, Валерія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У сучасному світі глобалізація та цифрові технології суттєво перетворюють ландшафт міжнародної торгівлі. Цифрова трансформація стала ключовим аспектом, що визначає конкурентоспроможність країн і підприємств на міжнародній арені. Метою дослідження є виявлення впливу цифровізації міжнародної торгівлі на економічний розвиток країн та їхню конкурентоспроможність, що базуються на технологічних інноваціях, які визначають майбутнє глобальної конкуренції на рівні країн і компаній та впливають на процеси торгівлі й визначення та обґрунтування інвестиційних пріоритетів для підтримки цифрової трансформації в Україні. У дослідженні проаналізовано вплив цифровізації міжнародної торгівлі на економічний розвиток країн, що зумовлений цифровим розривом між високорозвинутими та найменш розвинутими країнами (НРК). Для розвинутих країн характерне покриття й доступ до Інтернету більше ніж на 90% на противагу НРК, де відповідний показник менший за 20%. У відповідних умовах, що склалися з доступом до мережі «Інтернет», країни НРК не мають можливості бути повноцінно залученими до електронної комерції та транскордонної торгівлі цифровими продуктами. Додатковим бар’єром для розвитку цифрової торгівлі в окремих регіонах світу є відсутність законодавства з різних торговельних питань електронної комерції. Визначено вплив війни в Україні на ринок електронної комерції. Зазначено, що ринок електронної комерції скоротився у 12 разів у 2022 році порівняно з довоєнним періодом та почав поступово відновлюватися у 2023 році. Очікується, що ринок досягне майже повного відновлення в Україні до кінця 2023 року чи початку 2024 року. Головним завданням для України буде розширення сфери охоплення чинних угод про вільну торгівлю на сфери послуг, електронної комерції та інвестицій. Україна має стати вагомим гравцем на деяких світових ринках послуг і торгівлі цифровими продуктами, ураховуючи наявність оновленої нормативно-правової бази з цих питань. Передбачається, що електронна комерція буде швидко зростати після завершення війни в Україні.