МЕТОДОЛОГІЧНИЙ КОНЦЕПТ ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СУБ’ЄКТІВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ - Єрко, Ірина; Дем’янчук, Олена; Голуб, Геннадій; Погребський, Тарас; Газуда, Сергій; Ващук, Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті проаналізовано методологічний концепт економічної трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Досліджено та визначено особливості кожного з елементів запропонованого методологічного концепту. Проаналізовано стадії (фази) економічної трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Таким чином, можемо спостерігати послідовну й закономірну зміну станів розвитку конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії в часі від стану «турбулентності» до стану «трансформації». Запропоновано систему принципів економічної трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, а саме: об’єктивність, історизм, системність, споживча цінність, відтворення, Smart-спеціалізація. В основу економічного трансформаційного процесу покладено видозміну критеріїв конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, а саме: сталість туристичної індустрії, безпека туристичної індустрії та конкурентні переваги туристичної індустрії. Розроблено підходи до реалізації розвитку конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, які визначають взаємозв’язки та взаємозалежності трансформаційних процесів, динаміку їх протікання, еволюційні зміни (трансформаційний цикл). Виділено інструменти економічної трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, які залежать від трансформаційних змін конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, потребують застосування різних важелів та заходів управління процесами видозміни старої моделі в нову й визначають швидкість перебігу таких змін. Запропонована оцінка економічних трансформаційних процесів конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії є важливим елементом запропонованої методологічної моделі. Вона здійснюється за трьома основними критеріями: оцінка сталості туристичної індустрії; оцінка стану безпеки туристичної індустрії; оцінка конкурентних переваг туристичної індустрії. У статті представлено сценарії реалізації моделі економічної трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії: інерційний, песимістичний, оптимістичний та реалістичний. Кожному сценарієві відповідає своя стадія (фаза) економічного трансформаційного процесу. Залежно від сценаріїв розвитку розробляється диференційований підхід до високого рівня конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії, формування механізму економічної трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії та відповідної інституційної інфраструктури економічної трансформації конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії. Отже, запропонований методологічний концепт дозволить досягти високого рівня розвитку конкурентного потенціалу, який базується на сталому та безпечному розвиткові суб’єктів туристичної індустрії.