ЕКОНОМІКО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ МІГРАЦІЇ: ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО КРАЇН В УМОВАХ ВОЄННИХ ЧИННИКІВ - Цимбалюк, Михайло; Бліхар, Марія; Сірант, Мирослава; Вінічук, Марія; Стецюк, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Метою дослідження є аналіз стану міжнародної міграції та виявлення проблем її економіко-правового регулювання в контексті забезпечення фінансово-економічної співпраці країн в умовах посилення впливу чинників воєнного характеру. Результати проведеного дослідження доводять, що чинники воєнного характеру мають домінуючий вплив на посилення процесів міжнародної міграції. Установлено, що міжнародною міграцією вважається складне, непередбачуване соціально-економічне явище, яке набуває глобального масштабу, охоплює значну кількість країн світу, важко регулюється на економічному й правовому рівні та періодично інтенсифікується під впливом чинників і економічних, соціальних, політичних та воєнних небезпек. Доведене значне зростання під впливом війни росії проти України обсягів міжнародної міграції, які інтенсифікувалися внаслідок масового переміщення населення України за межі країни з метою збереження життя й здоров’я. Виявлено значні проблеми економіко-правового регулювання міжнародної міграції в контексті забезпечення фінансово-економічної співпраці країн в умовах посилення впливу воєнних чинників, що проявляються в неузгодженості норм міжнародного права з положеннями національних законодавств країн світу. З’ясовано, що посилення процесів міжнародної міграції стимулює деструктивні зміни міжнародного ринку праці, зумовлює зростання рівня безробіття та зниження показників зайнятості населення на національному рівні. Запропоновано здійснити перегляд існуючих механізмів правового регулювання проблем міжнародної міграції та захисту прав мігрантів, що перебувають за межами України, а також сформувати міжнародну стратегію гармонізації міграційної політики різних країн світу.