СИСТЕМНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙ У США - Поляков, Максим; Ханін, Ігор; Шевченко, Геннадій; Білозубенко, Володимир; Корнєєв, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Через важливість інновацій як фактора зростання й конкурентоспроможності економіки забезпечення їх сталого розвитку є універсальним завданням для країн. Найбільш інтенсивні перегони щодо інновацій спостерігаються між країнами, які прагнуть світового домінування. Стаття присвячена дослідженню особливостей розвитку інновацій у США, для яких інноваційна спроможність стала однією з основ успішності й центральною опорою їхньої економічної стратегії. США мають істотні відмінності від інших країн у культурі, інститутах, економічній організації, регулюванні економіки тощо, що в сукупності створює базові умови для інновацій і потребує врахування. Увага до розвитку інновацій у США зумовлена посиленням конкуренції з іншими глобальними гравцями, особливо з Китаєм. Головна мета дослідження: узагальнити й охарактеризувати системні особливості розвитку інновацій у США, виокремити головні фактори інтенсифікації інноваційної продуктивності в цій країні. Дослідження системних особливостей розвитку інновацій у США охопило аналіз: 1) цивілізаційних факторів; 2) інституціональної системи; 3) економічної системи; 4) інноваційної системи; 5) державної інноваційної політики. Визначено головні фактори інтенсифікації інноваційної продуктивності в США, а саме: поєднання підприємницького з великофірмовим капіталізмом, венчурне інвестування та територіальні агломерації інноваційних структур. Обґрунтовано необхідність урахування особливостей генерування інновацій у військовому секторі, університетах та неприбуткових організаціях. Статистично продемонстровано потужність інноваційної системи США, однак також підтверджено наростання конкуренції в науці та інноваціях із боку Китаю. Це викликало активізацію та зміну типу державної інноваційної політики в США, її фокусування на цілеспрямованій підтримці інновацій у промисловості в контексті «зеленого переходу».