РОЛЬ ЗЕЛЕНОГО БАНКІНГУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Луців, Богдан; Дзюблюк, Олександр; Чайковський, Ярослав; Луців, Павло; Чайковський, Євген (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Сталий розвиток економіки та гармонійний взаємозв’язок із навколишнім середовищем – це пріоритетні та життєво важливі орієнтири для світової економіки. У цьому контексті важливо визначитись із цілісним баченням в Україні ключових засад розвитку сталого фінансування, що неминуче призведе до адаптації банківської системи України щодо вдосконалення корпоративного управління банків з урахуванням ESG-факторів. Тож метою дослідження є питання аналізу трендів розвитку «зеленого» банкінгу в Україні з урахуванням сучасних реалій економічної глобалізації в післявоєнний період нашої країни. З урахуванням зазначеного в статті розглядаються процеси глобальної економіки, які відображають перехід до екологічності (E), соціальної відповідальності (S) і якісного корпоративного управління (G) та які означають трансформацію фінансового ринку у форматі «сталого фінансування». Установлено, що змінена парадигма глобальної економіки, фундаментом якої стали «Цілі сталого розвитку», кліматичний порядок денний і ESG-перехід сформували новий мегатренд фінансової індустрії – «сталі фінанси», або фінанси нової якості. Розглянуто екологічно відповідальну («зелену») банківську діяльність як формат сталого розвитку в контексті переходу у світі до моделі «зеленої» економіки. Досліджено національні ініціативи формування ринку «зелених» облігацій в Україні на основі залучення інвестицій для реалізації економічно важливих проєктів у сфері енергозбереження. Проаналізовано особливості становлення «зеленого» банкінгу та визначено перспективні напрями реалізації запровадження й розвитку ринку «зелених» облігацій в Україні на основі зміни трендів глобального фінансового ринку у сфері інвестування. У зазначеному дослідженні застосований системний аналітичний підхід до вивчення теоретичних засад «зеленого» банкінгу з використанням прийомів узагальнення. Проведений аналіз іноземних наукових публікацій показав, що підходи до оцінки «зеленого» банкінгу засвідчують певні світоглядні зрушення у сприйнятті банківського бізнесу з урахуванням «зелених» викликів, які неминуче будуть актуалізовуватись в Україні з урахуванням фінансових, економічних та екологічних наслідків воєнної агресії.