ФІНАНСОВО-МАРКЕТИНГОВИЙ ІННОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЕКОЛОГІЧНОГО АГРОПІДПРИЄМНИЦТВА - Терещенко, Світлана; Кулініч, Тетяна; Матієнко, Василь; Тимчина, Юрій; Невмержицька, Світлана; Євсейцева, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Поточна діяльність агропідприємств відзначається нестабільністю, яка викликана мінливим зовнішнім середовищем та численними викликами. Низька адаптивність агропідприємств не дозволяє їм вчасно реагувати на зазначені виклики, що призводить до негативного тренду розвитку агросектора загалом. У більшості підприємств відсутня ефективна стратегія розвитку фінансово-маркетингового інноваційного менеджменту, яка до того ж не відповідає політиці ресурсозбереження та екологічності виробництва. У такому випадку існує потреба глибинного дослідження концепції фінансово-маркетингового інноваційного менеджменту екологічного агропідприємництва. У статті запропоновано інноваційні напрями оцінювання ефективності фінансово-маркетингового інноваційного менеджменту екологічного агропідприємництва та моделювання прогнозу такого менеджменту. За допомогою використання методики аналізу лонгітюдних даних із граничними та випадковими ефектами, оптимізаційного й статистичного моделювання визначено динаміку фінансово-маркетингового інноваційного менеджменту. Для оптимізації посівних площ і моделювання менеджменту екологічного агропідприємництва використана статистична інформація п’яти аграрних підприємств Полтавського району, які мають приблизно однакові обсяги виробництва, схожі площі для посіву культур. Також ці підприємства є екологічно орієнтованими та вирощують екологічно безпечну продукцію. Результати моделювання дозволили визначити індивідуальні ефекти фінансово-маркетингового та виробничого інноваційного менеджменту. Запропонована методика визначення фінансово-маркетингового інноваційного менеджменту екологічного агропідприємництва є простою для практичного використання зацікавленими стейкхолдерами ринку, які опікуються вчасним проведенням оцінювання поточної діяльності сільськогосподарського підприємства та прогнозу перспектив його розвитку.