ТРАНСФОРМАЦІЯ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ ВИКЛИКІВ ТА ЗАГРОЗ - Гасанов, Сергій; Іващенко, Олександр; Бартош, Сергій; Клименко, Катерина; Ухналь, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Повномасштабні воєнні дії мали значний вплив на бюджетну систему через збільшення витрат на оборону, відбудову та гуманітарну допомогу вразливим групам населення, що позначилось на накопиченні бюджетних ресурсів. У статті розглянуто вплив надзвичайних викликів та загроз на національну бюджетну систему, зокрема на обсяг і структуру дохідної та видаткової частин бюджету, зростання державного боргу й бюджетного дефіциту, зміну регламентування сфери державних фінансів, потенціал фінансових можливостей регіонів. Мета дослідження полягає в науково-практичній оцінці проблемних аспектів, пов’язаних із трансформацією бюджетної системи; окресленні шляхів залучення фінансових ресурсів, котрі можуть бути використані з метою розподілу та перерозподілу на виконання функцій держави; визначенні ключових сфер впливу надзвичайних загроз і викликів на бюджетну систему країни та пріоритетних заходів і напрямів бюджетної політики у воєнний період. Автори дійшли висновку, що стратегічні та магістральні напрями розвитку України потребують удосконалення в стратегії управління державними фінансами та фінансово-економічної безпеки в рамках реалізації Меморандуму про економічну та фінансову політику МВФ. При цьому досліджено відповідні законодавчі зміни до державного бюджету 2023 р., які відповідають потребам України, проаналізовано реалізацію першого підготовчого етапу з розробки Національної стратегії доходів. Автори наголошують на позитивному впливі децентралізації на місцеве самоврядування та фінансову стійкість місцевих бюджетів. Запропоновано розширити повноваження громад через моніторинг щодо виконання місцевих бюджетів. У контексті потреб оборони розглядається можливість включення до місцевих бюджетів видатків на оборону під час воєнного стану.