ВИЗНАЧЕННЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПІДТРИМКИ БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ ТА СТИМУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА - Вахович, Ірина; Смолич, Дарія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті обґрунтовано доцільність виокремлення та дослідження діяльності неурядових організації підтримки бізнесу в Україні з-поміж сукупності неурядових організацій на основі врахування ключових ознак неурядових організацій у цілому та фокусуванні їхньої діяльності на таких напрямах як: лібералізація умов підприємництва та стимулювання підприємництва з урахуванням правової основи й організаційно-правових форм господарювання в Україні. Визначено ключові неурядові організації підтримки бізнесу в Україні: система торгово-промислових палат України; організації роботодавців, їхні об’єднання (зокрема Федерація роботодавців України, Об’єднання організацій роботодавців України та інші); громадські організації та громадські спілки, які працюють у напрямі створення в Україні сприятливого бізнес-клімату та розвитку підприємництва (зокрема Спілка українських підприємців, Національна платформа малого та середнього бізнесу, Український союз промисловців і підприємців, Асоціація власників малого та середнього бізнесу й інші); кластери, бізнес-інкубатори та інші подібні організації, зареєстровані як громадські об’єднання (громадська організація або спілка); інші організаційно-правові форми, у тому числі кредитні спілки. Зауважено доцільність окремого розгляду місцевих представництв міжнародних неурядових організацій (ЄБА, німецько-українська торгова плата, інші) діяльність яких включає сприяння розвиткові бізнесу. Запропоновано класифікувати неурядові організації підтримки бізнесу залежно від правової основи врегулювання їхньої діяльності, а також відповідно до пріоритетності їхньої діяльності в контексті лібералізації та стимулювання підприємництва в Україні. Функціональні можливості неурядових організацій підтримки бізнесу запропоновано розглядати в трьох аспектах, а саме: організаційна спроможність окремої організації (громадської спілки) або системи (ТПП); коаліційна спроможність неурядових організацій підтримки бізнесу, відповідно до існуючої тенденції об’єднання зусиль неурядових організацій; інституційна спроможність неурядових організацій підтримки бізнесу загалом.