МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ - Новікова, Марина; Величко, Володимир; Христич, Інна; Троян, Владислава; Пруненко, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті розглядаються методичні основи управління якістю послуг залізничного транспорту. Наразі транспортна галузь України переживає надзвичайно складні часи. Це пов’язано з посиленням внутрішніх конфліктів щодо розвитку підприємств галузі, а також негативними зовнішніми факторами, пов’язаними з економічною та політичною діяльністю. Управління якістю на підприємствах залізничного транспорту передбачає створення систем управління якістю та заходів, необхідних для їх ефективного функціонування. Зазначено, що динаміка прибутку підприємств залізничного транспорту значною мірою залежить від соціально-економічних факторів щодо потреб і можливостей використання високоякісних транспортних послуг, а також від техніко-технологічних можливостей. У результаті було виявлено, що наявність вищевказаних розбіжностей і проблем має значний вплив на рівень управління якістю послуг, які надають залізничні компанії. На сучасному етапі інтеграції залізничної галузі України до транспортної системи ЄС необхідно чітко розуміти проблеми, які виникають у процесі. Тільки тоді можна буде ліквідувати розбіжності між очікуваннями споживачів і реальною якістю послуг, які вони отримують. У результаті було зроблено висновок, що управління якістю послуг підприємств залізничного транспорту повинне бути більш ефективним, використовуючи сучасні методи всебічного вивчення потреб споживачів і подальшого підвищення якості споживчих послуг. Це зроблено з метою отримання прибутку, підвищення соціальної значущості залізничного транспорту та отримання конкурентних переваг у майбутньому.