ПРОГНОЗУВАННЯ ЗОВНІШНЬОГО ДЕРЖАВНОГО БОРГУ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Разінькова, Міла; Філатова, Ганна; Пилипенко, Андрій; Небаба, Наталія; Фірсов, Олександр; Журавка, Федір (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Прогнозування зовнішнього державного боргу в умовах невизначеності важливе, оскільки дозволяє країні адекватно реагувати на економічні та фінансові виклики, сприяє ефективному управлінню фінансовими ресурсами, формуванню стабільної фінансової політики та забезпеченню зовнішньої боргової безпеки країни, що є критичними елементами для забезпечення економічної стійкості й сталого розвитку. Основною метою дослідження є критичний аналіз і застосування існуючих методологій прогнозування часових рядів для визначення майбутніх значень зовнішнього державного боргу України в умовах невизначеності, що зумовлена досі невирішеними наслідками пандемії COVID-19, вторгненням та активною війною росії в Україні. За допомогою трьох методів прогнозування, а саме екстраполяції на основі лінії тренду, експоненціального згладжування та авторегресійної моделі, спрогнозовано обсяги зовнішнього державного боргу до 2029 року та представлено графічне зображення динаміки боргу з 2011 по 2029 рік. Найбільш песимістичний прогноз щодо зростання зовнішнього державного боргу виявлений при застосуванні методу екстраполяції даних на основі лінії тренду. Порівняльний аналіз прогнозних значень за трьома методами прогнозування дозволив виявити спільні тенденції щодо зростання державного боргу, а також визначити ключові переваги та недоліки, притаманні кожній моделі. Важливо, що в статті наголошено на спільних ризиках, виявлених при прогнозуванні зовнішнього боргу України, при використанні моделей аналізу часових рядів, включаючи проблему досягнення лише короткострокової точності прогнозування та недостатньої гнучкості для врахування складних і неочікуваних змін, що може виникнути в умовах невизначеності та економічної нестабільності. Результати дослідження дають цінну інформацію для політиків та зацікавлених сторін, які намагаються зорієнтуватися в труднощах управління зовнішнім державним боргом в умовах невизначеності.