ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВ ЯК ОСНОВА ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ КРАЇНИ - Докієнко, Лариса; Гринюк, Наталія; Бабяк, Наталія; Чепка, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою дослідження є вивчення фінансової безпеки підприємств як основи формування інвестиційної привабливості на мікро- та макрорівнях. Досліджено основні показники фінансової безпеки підприємства як базової передумови забезпечення інвестиційної привабливості та конкурентоспроможності й підприємства, і країни в цілому. Проаналізовано тренди основних маркерів економічного клімату та оцінено їхній вплив на основні показники діяльності українських підприємств. Досліджено динаміку основних фінансових показників структури фінансування діяльності підприємств України за видами економічної діяльності з урахуванням їхньої ролі в забезпеченні фінансової безпеки. Обґрунтовано індикативну шкалу для аналізу структури фінансування діяльності та розроблено модель оцінки рівня фінансової безпеки підприємства. Розроблено матрицю зонування інвестиційної привабливості підприємств з урахуванням зв’язку між рівнями фінансової безпеки та прибутковістю. У результаті апробації розробленого методичного інструментарію визначено рівень фінансової безпеки українських підприємств за видами економічної діяльності та обґрунтоване зонування їхньої інвестиційної привабливості в умовах очікуваних змін економічного клімату в Україні.