РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ОБЛІКУ В ЗМІЦНЕННІ ПРОЗОРОСТІ ЗВІТНОСТІ КОМПАНІЙ - Пойда-Носик, Ніна; Бачо, Роберт; Макарович, Вікторія; Лоскоріх, Габріелла; Ганусич, Вероніка; Стойка, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Це дослідження розглядає багатогранний вплив Міжнародних стандартів обліку (МСО) на прозорість корпоративної звітності. В умовах взаємопов’язаного світового бізнес-ландшафту дослідження має на меті виявлення глобальних тенденцій у прийнятті МСФЗ, якості фінансової звітності, сприйнятті стейкхолдерів, викликів упровадження та реагування МСО на динаміку галузі. Шляхом докладного аналізу за період із 2010 по 2020 рік дослідження розкриває ключові уявлення. Прийняття МСО є критичним аспектом глобальної фінансової звітності, що впливає на бізнес-практики, рішення інвесторів та регуляторні структури. Розуміння його впливу є надзвичайно важливим для тих, хто ухвалює рішення, установ, які встановлюють стандарти, і підприємств, що орієнтуються в умовах усе більш взаємопов’язаного та різноманітного фінансового екосистеми. Це дослідження прагне всебічно розглянути витончені взаємовідносини між МСО та прозорістю корпоративної звітності. Шляхом вивчення тенденцій у прийнятті МСФЗ, фінансових показників, перспектив стейкхолдерів, викликів упровадження та реагування на оновлення дослідження має на меті сформувати голістичний погляд на глобальний обліковий ландшафт. Аналіз показує стійку тенденцію до зростання прийняття МСО в усьому світі з важливою роллю Північної Америки та Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Якість фінансової звітності зазнає суттєвих поліпшень, особливо щодо менших підприємств. Перспективи стейкхолдерів варіюються в різних регіонах та професійних ролях, підкреслюючи необхідність спеціалізованих стратегій комунікації. Виклики впровадження, включаючи труднощі правового каркасу та культурні відмінності, підкреслюють витончений характер глобального прийняття МСФЗ. Частота оновлень МСО підтверджує адаптивність стандартів до нових тенденцій, акцентуючи галузеві наслідки. Це дослідження висновує, що МСО значно впливає на прозорість корпоративної звітності, пропонуючи стандартизовану структуру для різноманітних бізнес-масштабів. Виклики впровадження потребують цілеспрямованих втручань із рекомендаціями, спрямованими на комунікацію зі стейкхолдерами, індивідуальну підтримку для малих підприємств та вирішення правових і культурних труднощів. Адаптивність МСО до динаміки галузі підтверджує їхню роль як реагуючого та розвиваючого стандарту. При рухові вперед бізнеси, регулятори та установи, які встановлюють стандарти, надалі співпрацюють, і гнучкість стає невід’ємною для подолання труднощів глобально гармонізованого ландшафту фінансового звітності.