ВПЛИВ ДЕМОГРАФІЧНОЇ СТІЙКОСТІ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН (НА ПРИКЛАДІ КРАЇН ВИШЕГРАДСЬКОЇ ГРУПИ) - Шкуропадська, Діана; Лебедева, Лариса; Штундер, Ірина; Ожелевська, Тетяна; Хрустальова, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Населення, його фізичне благополуччя й розвиток є визначальною рисою суспільства, основою сили держави. Урахування демографічних тенденцій має важливе значення при формуванні стратегій економічного розвитку. Розуміння впливу змін населення на ринок праці, споживчий попит, інвестиційний клімат і витрати населення має вирішальне значення для створення стійкої та конкурентоспроможної економіки. Демографічна стійкість країни визначається її здатністю забезпечувати кількісне та якісне відтворення демографічних структур на різних етапах історичного розвитку. Демографічна стійкість – це динамічна категорія, яка змінюється з часом, а рівень демографічної стійкості країни визначається параметрами її функціонування. Рівень демографічної стійкості залежить від тенденцій відтворення населення та смертності, демографічної залежності, міграційних процесів, гендерної рівності, розвитку системи охорони здоров’я. У цих умовах проведено оцінку демографічної стійкості країн Вишеградської групи в розрізі зазначених напрямів, що дозволило розрахувати показник рівня демографічної стійкості для Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини. Аналіз рівня демографічної стійкості країн Вишеградської групи вказує на середнє значення. Однак аналіз показників відтворення й смертності свідчить про наявність демографічних криз у цих країнах. Скорочення населення, зниження народжуваності, зростання смертності є ключовими характеристиками демографічної кризи. Тому країнам Вишеградської четвірки необхідно вживати ефективних політичних заходів для забезпечення розвитку та ефективного використання людського капіталу, а також соціального захисту мігрантів, біженців і громадян на достатньому рівні через політично та фінансово стабільну систему.