АНАЛІЗ КОІНТЕГРАЦІЇ ТА ПРИЧИНОВО-НАСЛІДКОВИХ ЗВ’ЯЗКІВ МІЖ ПОКАЗНИКАМИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ КРАЇН ЄВРОПИ - Кишакевич, Богдан; Мельник, Ольга; Гриценко, Костянтин; Ворончак, Іван; Настьошин, Степан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У сучасних умовах, коли європейські країни поставили перед собою надзвичайно амбітну мету – скорочення викидів парникових газів мінімум на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року, важливо проаналізувати причиново-наслідкові зв’язки між ключовими показниками енергоефективності національних економік та економічного зростання, визначити характер їхнього впливу одне на одного. У статті проведено аналіз коінтеграції та причиново-наслідкових зв’язків між панельними даними, які визначають економічний розвиток і енергоефективність 38 країн Європи за період із 1995 по 2021 рік. Стаціонарні часові ряди аналізували на причиновість за допомогою тесту Dumitrescu Hurlin, який порівняно з класичним тестом Грейнджера точніше враховує структуру панельних даних, а саме крос-секційні взаємозв’язки. Річні темпи зростання ВВП виявилися причиною для зростання інтенсивності викидів CO2. Для пар часових рядів із першим рівнем інтеграції у випадку існування коінтеграції між ними автори використали модель корекції помилок (Vector Error Correction (VECM)) для визначення типу довгострокової поведінки змінних зі своїми короткостроковими відгуками. Експорт товарів і послуг виявився довгостроковою причиною для внутрішнього споживання природного газу й твердого викопного палива. Довгостроковий причиново-наслідковий зв’язок було виявлено лише між споживанням первинної енергії та експортом. Слід відзначити, що у виявленій у роботі короткостроковій та довгостроковій причиново-наслідковій залежності показники економічного розвитку виступають причиною для показників енергоефективності незалежно. Це сигналізує про те, що рівень енергоефективності європейської економіки визначається в значній мірі економічним розвитком країн Європи в попередні періоди. З метою аналізу причиново-наслідкових зв’язків між часовими рядами, які мають різні рівні інтеграції, можна скористатись ARDL-моделями.