ЕКОІННОВАЦІЙНА ТРАНСФОРМАЦІЯ МІСЬКОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ НА ШЛЯХУ ДО ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Кришталь, Галина; Томах , Вікторія; Іванова , Тетяна; Метелиця , Володимир; Єрмолаєва , Марина; Панін , Євген (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Дослідження спрямоване на узагальнення процесів екоінноваційної (зеленої) трансформації міської інфраструктури та вивчення можливих перспектив розвитку України в цьому контексті. У процесі дослідження розглянуто можливості зеленої трансформації міської інфраструктури та зазначено, що використання принципів екоінноваційної трансформації в повоєнний період може відбуватися лише за умови належного планування, державної підтримки та створення сприятливих ринкових умов. Автори відзначають, що успіх такої трансформації вимагає встановлення зелених цілей у всіх аспектах розвитку міст України. Автори розглянули фінансові можливості розвитку міської інфраструктури та запропонували розміщення офісів підтримки екоінноваційної трансформації міської інфраструктури на обласному рівні. Розкрито принципи досягнення екоінноваційної трансформації міської інфраструктури, а саме: максимальна енергоефективність, енергетичний перехід, «нуль відходів», екологічність будівель, адаптація до змін клімату, популяризація зеленого способу життя, ресурсозбереження, залучення громадян та циркулярна економіка. Запропоновано створити платформу, яка б об’єднала архітекторів, будівельників, містопланувальників, громадян, митців та інших зацікавлених осіб. Ця платформа має сприяти пошукові відповідей на питання, як забезпечити швидку, екологічну, привабливу та безпечну зелену трансформацію міської інфраструктури. Україна має співпрацювати з Європейським Союзом у межах різних зелених платформ і мереж, які допомагають містам у зеленій трансформації. Усі вищезгадані інструменти та рішення мають сприяти створенню зелених, стійких та людиноорієнтованих міст в Україні. Автори розлянули можливості фінасування відновлення українських міст після руйнування в частині необхідних фінансових ресурсів, країн донорів та видатків на відбудову.