ОБҐРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ РЕЗУЛЬТАТІВ ФУНКЦІОНУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Грузіна, Інна; Канова, Олександра; Козирєва, Олена; Кінас, Ірина; Житар, Максим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Євроінтеграційні процеси змінили вимоги до організацій, змістивши увагу із зовнішніх чинників на внутрішні властивості. Унікальні знання та досвід комбінації з ресурсами й технологіями, формуючи компетентність організації, обумовлюють спроможність її ефективної діяльності. Зростання кількості організацій, здатних досягати високих показників діяльності, тобто компетентних у забарвлених воєнними діями ринкових умовах, уважають чинником розвитку національної економіки. Робота має на меті обґрунтувати превалюючий вплив результатів діяльності українських організацій як індикатора компетентності на обсяги ВВП як узагальнювального показника економічної ефективності та розвитку держави. Використано методи систематизації інформації, групування та порівняльного аналізу, кореляційно-регресійного, контент- і логічного аналізу, наукової індукції та дедукції. Виявлено дисбаланс регіональної структури економіки з концентрацією організацій у регіонах-лідерах (49,85%), що не завжди свідчить про найбільший їхній вплив на обсяги ВВП. Це підтверджує недоцільність розгляду показника кількості організацій як визначального чинника впливу на національну економіку. Припущення про більшу значущість у забезпеченні стабільного функціонування економіки результатів діяльності організацій стало причиною аналізу обсягів виробленої й реалізованої продукції, їх співвідношення та проєкції тенденцій на обсяги ВВП. Вищі результати представників великого та середнього бізнесу пояснюються наявністю ширшого переліку компетенцій, отже, вищою конкурентоспроможністю організацій та здатністю протистояти зовнішнім змінам. Ідентичність, але нерівнозначність тенденцій в обсягах продукції та ВВП окреслює перспективи для додаткового аналізу фінансових показників діяльності в контексті впливу на рівень компетентності організацій, що найповніше характеризують їхню спроможність здійснювати успішну діяльність, забезпечуючи сталий розвиток економіки.