КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ УЗГОДЖЕННЯ ГАЛУЗЕВИХ СТРУКТУРНИХ ЗРУШЕНЬ ІЗ ПОТРЕБАМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - Куцик, Петро; Лупак, Руслан; Щупаківський, Роман; Качан, Олег; Вірт, Микола (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою дослідження є логіко-методологічне встановлення концептуальних засад галузевих структурних зрушень, зважаючи на потреби забезпечення конкурентоспроможності економіки в умовах цифрових трансформацій. У статті представлено таргетовану галузеву структуру економіки з прицілом на її конкурентоспроможність, виходячи з перспективного значення та розвитку галузей, їхньої стратегічної зорієнтованості, інноваційно-технологічної модернізації, здатності забезпечувати високий рівень доданої вартості, ефективності використання ресурсного потенціалу. Надано характеристики системоутворюючої ролі інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у структурно-галузевому розвиткові економіки відповідно до потреб забезпечення її конкурентоспроможності та особливостей і прогресивних вимог до поступального розвитку агропромислового комплексу, цифрової торгівлі та сектора фінансових послуг, сфери споживчих послуг, галузей будівництва, електронної промисловості, транспорту і зв’язку. Узагальнено позиції України в міжнародних рейтингах конкурентоспроможності та зроблено висновки про недостатню сформованість конкурентного потенціалу нашої країни для адаптації до глобалізаційних цифрових трансформацій. Ідентифіковано зміни пріоритетів структурно-галузевого розвитку економіки в умовах цифровізації, у яких вагоме значення мають технології точного господарювання, адаптивного виробництва; ІТ-системи планування та регулювання бізнес-операцій, цифрове проєктування та моделювання, інтегровані комунікації, роботизація, комп’ютеризація інфраструктури, інтерактивні системи, віртуальне та автоматизоване управління, апаратно-комп’ютерні системи, дистанційне обслуговування та інші прогресивні ІТ-продукти. У підсумку доведено, що структурно-галузеве реформування національної економіки повинне орієнтуватися на цільові потреби забезпечення конкурентоспроможності та розвитку внутрішнього ринку й у досягненні цього ключову роль відіграють цифровізація та використання ІКТ. Водночас підтвердженням достатнього рівня збалансованості та раціональності структури економіки слід уважати вдале співвідношення між різними галузями, видами економічної діяльності та сферами бізнесу.