УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЄЮ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Череп, Олександр; Череп , Алла; Огренич , Юлія; Гельман , Валентина; Горбунова , Анна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Статтю присвячено трактуванню сутності концепції інноваційної стратегії з урахуванням впливу факторів зовнішнього середовища з метою задоволення інтересів усіх зацікавлених сторін, запропоновано авторське визначення цього поняття. Наведено авторську типологію інноваційних стратегій, яку охарактеризовано з огляду на їхні переваги та недоліки для промислового підприємства. Проаналізовано та охарактеризовано основні елементи різних типів інноваційних стратегій. Установлено взаємозв’язок між класифікаційними ознаками та сутнісними характеристиками різних типів інноваційних стратегій. На основі комплексного підходу до формування стратегії інноваційної діяльності вдосконалено механізм управління стратегією інноваційної діяльності з урахуванням чинників зовнішнього й внутрішнього середовищ, а також взаємопов’язаних етапів його реалізації. За результатами дослідження стану інноваційної діяльності промислових підприємств та прогнозування її результатів доведено необхідність використання інструментів підвищення ефективності стратегії інноваційної діяльності, а саме механізму управління стратегією інноваційної діяльності, що дозволить відновити інноваційний розвиток підприємств, сприятиме покращенню фінансових показників.