НАПРЯМИ ФІНАНСУВАННЯ ПОТРЕБ ВІДБУДОВИ АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Каліна, Ірина; Школенко, Оксана; Шуляр, Наталія; Космідайло, Інна; Палій, Світлана; Панченко, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Аграрний сектор України, відіграючи значну роль у формуванні основних макроекономічних показників, перебуває під постійним впливом різноманітних факторів, що робить його динамічним і непередбачуваним. Ці виклики ставлять перед агросектором завдання гнучкої адаптації в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду до необхідності відбудови для забезпечення сталого функціонування та позиціонування його на майбутнє. Метою дослідження є визначення напрямів фінансування потреб у відновленні та реконструкції агропромислового комплексу України відповідно до стратегічних і тактичних контурів виконання завдань його перспективного розвитку, реалізація яких сприятиме економічному зростанню цієї галузі; подальшої трансформації аграрної політики України щодо державної підтримки підприємств агропромислового комплексу, інтернаціоналізації та зміцнення міжнародного партнерства. У статті запропоновано оригінальний науково-методичний підхід до визначення напрямів фінансування потреб відбудови АПК України, який передбачає визначення співвідношення напрямів фінансування потреб відновлення та реконструкції агропромислового комплексу України відповідно до стратегічних і тактичних контурів вирішення завдань його стратегічного розвитку, які формують його поточний і перспективний стан, та виконання комплексу соціально-економічних умов їх реалізації в умовах трансформаційних змін. Серед соціально-економічних умов реалізації запропонованих напрямів у статті визначено: забезпечення диверсифікації структури сільського господарства; проведення постійного моніторингу конкуренції та доступу до ринків, регіональної диференціації, проведення адміністративної експертизи щодо управління фінансовими коштами відновлення та постійної оцінки ефективності інструментів аграрної політики.