ВПЛИВ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ НА РІВЕНЬ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ: ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО ПІДХОДУ НА ПРИКЛАДІ ЙОРДАНІЇ - Гарайбех, Заїд Ібрагім Йосеф (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою дослідження є формування теоретико-методичного підходу до визначення впливу факторів кримінального правопорушення в країні на рівень фінансової безпеки держави. Ключовим об’єктом дослідження виступає система фінансової безпеки Йорданії. Наукове завдання полягає в установленні можливих взаємозв’язків між рівнем кримінальнізації економіки в країні та безпекою фінансової сфери. Методологія дослідження передбачає застосування методу кореляційно-регресійного аналізу, використання спеціального програмного забезпечення для роботи з аналізом даних, методу моделювання за F-критерієм, моделі Хоерла, абстрактно-логічного методу задля узагальнення отриманих результатів дослідження. Проаналізовано й зроблено ґрунтовні висновки про стан і тенденії зміни індексу сприйняття корупції в Йорданії. Подано розрахунок рівня фінансової безпеки Йорданії за останні пять років. За результатами проведеного дослідження доведено, що вплив економічної злочинності й кримінальних правопорушень в економіці в цілому мають безпосередній вагомий вплив на рівень якості життя населення Йорданії й фінансову безпеку загалом. Доведено нагальну потребу в детінізації економіки Йорданії в контексті підвищення рівня її фінансової безпеки, які полягають у цілеспрямованому зменшенні таких кримінальних правопорушень як корупція та глибока тінізація внаслідок кримінальної активності. Установлено за результатами розрахунків, що зростання рівня фінансової безпеки в Йорданії матиме безпосередній вплив на зміну рівня якості життя населення в країні. Дослідження має обмеження у вигляді врахування специфіки лише однієї країни – Йорданії. Перспективи подальших досліджень спрямовані на усунення цього обмеження й урахування інших країн Середнього Сходу.