РИНОК КРИПТОВАЛЮТНИХ АКТИВІВ В УМОВАХ ВОЄННОЇ АГРЕСІЇ - Волосович , Світлана; Нежива, Марія; Василенко , Антоніна; Морозова, Людмила; Нападовський , Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Неспровокована російська агресія до України загострила потребу споживачів фінансових послуг у швидких, безпечних платежах, у надійних інструментах збереження заощаджень, у швидкому переказі коштів, у гуманітарній допомозі та допомозі українській армії, що спричинило суттєві трансформації ринку криптовалютних активів. Метою дослідження є виявлення пріоритетних напрямів розвитку ринку криптовалютних активів на тлі російсько-української війни. У статті представлено аналіз ринку криптовалютних активів з акцентами на його структурних зрушеннях в умовах російсько-української війни. Для з’ясування впливу війни на український криптовалютний ринок було проведене опитування. Аналіз результатів опитування обґрунтовує гіпотезу про вплив посилення хакерських атак проросійських сил і ракетних обстрілів на функціонування криптовалютного ринку в Україні. Підтверджено, що інвестиції та платежі є перспективними сегментами криптовалютного ринку в Україні, у яких найбільші зацікавлені користувачі та потенційні користувачі криптовалюти. На основі отриманих даних виявлено слабкі та сильні сторони функціонування криптовалютного ринку в умовах війни. Обґрунтовано загрози та можливості розвитку криптовалютного ринку на тлі російської збройної агресії. Проведене дослідження дозволило сформулювати сценарії розвитку ринку криптовалютних активів в Україні в умовах війни та умови їх реалізації.