УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК: НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ, МОЖЛИВОСТІ CHATGPT - Щирба, Ірина; Савицька, Марія; Фурса, Тетяна; Єремян, Олена; Остропольська, Євгенія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Це дослідження спрямоване на вивчення впливу та потенціалу новітніх технологій, зокрема ChatGPT, у динамічній сфері управлінського обліку. Основна увага зосереджена на розумінні того, як ці технології впливають на ефективність, точність і процеси ухвалення рішень. Для досягнення цієї мети дослідження використовує двоаспектний підхід. По-перше, диференціальні рівняння для математичного моделювання для прогнозування та аналізу впливу ChatGPT на продуктивність і динаміку витрат в управлінському обліку. По-друге, було проведене емпіричне опитування 200 фахівців із бухгалтерського обліку, щоб отримати уявлення про практичне використання ChatGPT, переваги та проблеми, пов’язані з ним. Отримані результати показують підвищення ефективності й точності ведення звітності, що забезпечує використання ChatGPT, а також його можливості прогнозування в різних завданнях управлінського обліку. Математична модель підкреслює динамічний характер упровадження цієї технології, а результати опитування демонструють практичні реалії та уявлення фахівців із бухгалтерського обліку щодо технологій штучного інтелекту. Дослідження показало, що ChatGPT й подібні технології на основі штучного інтелекту можуть революціонізувати практики управлінського обліку, пропонуючи й теоретичні, і практичні переваги. Ці висновки мають вирішальне значення для організацій, які розглядають інтеграцію штучного інтелекту в свою бухгалтерську практику, а також для професіоналів, які прагнуть бути в курсі технологічних досягнень у цій царині.