РОЗРОБЛЕННЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА-СУБ’ЄКТА ЗЕД - Дідик, Андрій; Погорелов, Юрій; Лемішовський, Василь; Лазарєв, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Мета дослідження полягає у формуванні інструментарію розвитку підприємства-суб’єкта ЗЕД. Актуальність полягає в тому, що наслідки війни проти України зумовлюють кричущу необхідність розвитку національної економіки. А проаналізований закордонний досвід інших країн свідчить, що саме експортна діяльність є одним із найбільш доцільних векторів такого розвитку й на рівні окремого підприємства, і на рівні національної економіки в цілому. Визначено сильні, слабкі риси, можливості та загрози для українських підприємств – суб’єктів ЗЕД. Визначено, що кількість загроз порівняно з довоєнним періодом зросла, і показано, що попри наявність значної кількості загроз та слабких сторін, для українських підприємств існує «вікно можливостей», яке доцільно використати. З використанням дихотомічних критеріїв можливості виходу на зовнішні ринки та потенціалу внутрішнього ринку розроблено матрицю стратегічного вибору, яка призначена для використання на рівні окремого підприємства. Для кожного з квадрантів такої матриці в загальному варіанті визначено доцільний стратегічний вибір підприємства та надано галузеву прив’язку. На основі сформованих ключових запитань визначено необхідні завдання розвитку для підприємства-суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності. Такими завданнями є стратегічне цілепокладання, визначення використовуваної конкурентної переваги та побудова стратегії розвитку підприємства. Для виконання кожного з таких завдань запропоновано й описано необхідні управлінські інструменти. Для вибраної моделі побудови стратегії розвитку підприємства розроблено сукупність ключових питань для визначення змісту елементів такої стратегії. Використання запропонованих інструментів розвитку для суб’єктів ЗЕД стисло представлено на прикладі підприємств автомобілебудування.