ЕКОНОМІЧНІ ВИМІРИ ТА ПАРАДИГМАЛЬНІ МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ОСОБИСТОСТІ - Цимбал, Богдан; Шведун, Вікторія; Наумік-Гладка, Катерина; Черненко, Юлія; Крюков, Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цієї праці є повне, всебічне, бібліометричне, доктринальне та емпіричне дослідження загальнотеоретичних засад економічних вимірів і парадигмальних механізмів управління безпекою особистості. Методологічною основою роботи є плюралістичне та компілментарне поєднання сучасних загальнофілософських і філософсько-правових підходів, загальнонаукових і спеціальнонаукових методів, прийомів і принципів наукового пізнання, зумовлених унікальністю предмета дослідження, необхідних для забезпечення його об’єктивного вивчення. Шляхом бібліометричного аналізу визначено тенденції та ключові напрями дослідження безпеки особистості в контексті фінансової й економічної безпеки. Уперше представлено комплексний аналіз загальнотеоретичних засад економічних вимірів і парадигмальних механізмів управління безпекою особистості з використанням широкого спектра загальнонаукових і спеціальних методів, прийомів і принципів наукового пізнання. Узагальнення парадигмального механізму емпіричного дослідження складових частин безпеки особистості дало змогу виокремити такі компоненти: мотиваційний – потреба в безпеці, емоційний – чутливість до небезпек, когнітивний – переконання щодо безпеки, поведінковий – форми реагування на небезпеки. Автори довели наявність кореляційного зв’язку між показниками компонента безпеки особистості «переконання щодо безпеки». Зокрема можна припустити, що значущість людини для самої себе визначає ступінь її самоконтролю і, відповідно, реакції на зовнішні фактори в контексті забезпечення безпеки. Крім того, доброзичливість світу безпосередньо впливає на самооцінку особистості та її здатність контролювати процеси навколо себе.