НАЦІОНАЛЬНІ МЕНШИНИ НА РИНКУ ПРАЦІ: ЕКОНОМІЧНО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - Ковний, Юрій; Бліхар, В’ячеслав; Комарницька, Ірина; Чорнописька, Вікторія; Павлюк, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті проводиться комплексний економіко-правовий аналіз становища національних меншин на ринку праці. Для цього здійснено компаративний аналіз соціально-економічного та правового статусу національних меншин і проведено аналіз становища на ринку праці національних меншин, при цьому враховуючи реальні та декларативні показники рівня прийняття на роботу, які визначені шляхом авторського опитування та польового експерименту. Доведено, що дискримінація на ринку праці характерна для окремих, а не всіх груп національних меншин, зокрема для ромів. Обґрунтовано, що ефективність ринку праці національних меншин також впливає на податкові доходи та розподіл соціальних витрат. Забезпечення рівних можливостей для цих груп сприяє створенню стабільних соціальних умов, зниженню витрат на соціальну допомогу та підвищенню ефективності соціального капіталу. Дослідження ринку праці національних меншин також ураховує важливість соціально-економічної стабільності. Виокремлені основні причини дискримінації представників етнонаціональних груп на ринку праці та визначено економічні й правові заходи стимулювання інклюзії на ринку праці. Шляхом авторського опитування та польового методу фіктивних анкет доведено дискримінацію в Україні окремих груп національних меншин, серед них молдавани та особливо роми. Доведено, що рівень безробіття в регіоні провокує практично пропорційний відсоток зменшення кількості відповідей від роботодавців від представників національних меншин. Сфера працевлаштування не була суттєвим фактором, щоб указувати на певні особливості дискримінації в царині ринку праці.