ВПЛИВ ФІНТЕХУ «КУПУЙ ЗАРАЗ, ПЛАТИ ПІЗНІШЕ» НА ТРАДИЦІЙНІ ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ ТА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧІВ У САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ - Кутбі, Ахлам; Алсілімані, Ахлам; Хан, Рахатулла Мухаммад (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У цій роботі досліджено вплив фінансових технологій (Fintech) на традиційні фінансові послуги та появу компаній Buy Now Pay Later (BNPL) у Королівстві Саудівська Аравія. Фінтех означає зміну парадигми у фінансовому ландшафті, використання технології для трансформації банківської справи, платіжних систем, інвестиційних стратегій і практики кредитування. Модель BNPL, відома своїм руйнівним характером, дозволяє споживачам розділяти покупки на безвідсоткові внески, тим самим змінюючи глобальні моделі споживчих витрат. Це дослідження зосереджене саме на прикладі Саудівської Аравії, де впровадження фінтеху переживає швидке зростання. Воно ретельно вивчає фактори, які впливають на поведінку BNPL-споживачів серед саудівських споживачів, усуваючи прогалину в локалізованих дослідженнях. В онлайн-опитуванні взяло участь 100 учасників-споживачів. Статистичний аналіз підкреслює силу, значущість і кореляцію між фінансовими елементами та факторами, що мають вирішальне значення для процесу ухвалення рішень щодо прийняття BNPL. Описовий аналіз незалежних змінних (IV), які охоплюють очікувану продуктивність (PE), очікувані зусилля (EE), соціальний вплив (SI) та умови полегшення (FC), дав важливе уявлення про сприйняття споживачами послуг «Купуй зараз, плати пізніше» (BNPL). Аналіз виявив помітні закономірності в даних. Очікувана продуктивність (PE) демонструє помірне сприйняття (середнє значення = 2,98), що вказує на зважену корисність BNPL. Крім того, Facilitating Conditions (FC) зареєстрував помірні бали (середнє значення = 3,04), що підкреслює значимість сприятливих зовнішніх факторів. У сукупності ці результати відображають помірну схильність і загалом позитивний прогноз серед респондентів щодо прийняття BNPL, що дає уявлення про фактори, які впливають на їхню поведінку. Результати дослідження сприяють академічному осмисленню, надають інформацію зацікавленим сторонам галузі та інформують про розробку політики й правил у динамічній фінтех-екосистемі Саудівської Аравії.