ФОРМУВАННЯ ДИНАМІЧНИХ ПАТЕРНІВ ПОВЕДІНКИ ЦІН DEFI-АКТИВІВ У СКЛАДІ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ - Доценко, Олексій; Глущенко, Ольга; Проноза, Павло; Швайко, Мар’яна; Давидов, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Наукова робота присвячена дослідженню динамічних патернів поведінки цін DeFi-активів у складі ринку криптовалют. Сегмент DeFi демонструє безпрецедентний рівень зростання за останні 5 років свого існування. Унікальність інноваційного децентралізованого підходу до надання фінансових послуг в екосистемі дає можливості для надання нових високотехнологічних фінансових продуктів і послуг. Екосистема DeFi стає більш стабільною та має багато перспектив до розширення й удосконалення. Мета цього дослідження полягає у створенні кластерів патернів поведінки активів у сфері децентралізованого фінансування (DeFi) на криптовалютному ринку. Це охоплює визначення ключових інновацій, вивчення ринкових тенденцій динаміки активів, аналіз впливу DeFi на традиційні фінансові системи, а також оцінку можливих ризиків і викликів, пов’язаних із цим сегментом, який стрімко зростає. У дослідженні динамічні патерни цінової поведінки виявлено за допомогою методів ієрархічної кластеризації та карт Кохонена. Приділено увагу технологічним інноваціям, які формують ядро ефективної роботи DeFi-проєктів, і функціональним аспектами екосистеми DeFi, таким, як: смартконтракти, ліквідні пули, стейблкоїни та демократичне управління. Виявлено, як екосистема DeFi впливає на фінансову систему, забезпечуючи простий доступ до класичних послуг; акцентовано увагу на загрозах шахрайства та крадіжок, особливо серед необізнаних користувачів. Наголошено на необхідності розроблення освітніх програм і досліджень для інструментів DeFi, удосконалення міжнародного правового регулювання, недосконалість якого в умовах сьогодення сповільнює розвиток DeFi. Дослідження виявило стійкі патерни ціноутворення DeFi-активів, що свідчить про їхню динамічність та відмінність від традиційних криптовалют. Отримані результати визначають DeFi-активи як стабільну криптовалютну екосистему, яку можна використовувати для вдосконалення й розробки нових DeFi-проєктів, покращуючи функціональність екосистеми. Закономірності динаміки DeFi-активів можуть слугувати інструментом для управління та інвестування в умовах волатильного ринку.