ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В БАГАТИХ НА РЕСУРСИ КРАЇНАХ: ВІД ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ ДО ІННОВАЦІЙ ТА ЕКОНОМІКИ, ЗАСНОВАНОЇ НА ТЕХНОЛОГІЯХ - Гурняк, Ігор; Грицишин, Анна; Кузенко, Наталія; Москалик, Ліана; Цапко-Піддубна, Ольга; Ємельянова, Лідія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цього дослідження є вивчити трансформаційні процеси в економіках багатих на ресурси країн, таких як Норвегія, Кувейт, Саудівська Аравія та Південно-Африканська Республіка, за допомогою аналізу їхніх фондових ринків. Оскільки багаті на ресурси країни мають вагомий вплив на сталий розвиток світу, важливо з’ясувати, чи перетворюють вони доходи від продажу природних ресурсів на формування стійкого зростання шляхом трансформації структури їхніх економік у напрямі збільшення частки галузей, що базуються на інформації та технологіях. У результаті проведеного дослідження зроблено висновок, що частково ці країни трансформують структуру своїх економік у напрямі домінування галузей із нематеріальними активами. Проте, незважаючи на задекларовані наміри, сировині галузі все ж присутні. При цьому більшість компаній в оптимальних портфелях цих країн мають довгострокову нелінійну стратегію. Вплив пандемії COVID-19 виявився значним, але короткочасним. Дослідження проводене на основі пакетів R і Python.