ВИМУШЕНА МІГРАЦІЯ В УМОВАХ ВІЙНИ: ВИКЛИКИ, ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ РИЗИКИ, НАПРЯМИ РОЗ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМ - Червінська, Любов; Каліна, Ірина; Червінська, Тетяна; Сафонов, Юрій; Ліщенко, Андрій; Шуляр, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням вимушеної міграції в умовах війни як способу забезпечення виживання вітчизняних громадян при російській агресіїї. Досліджено особливості розвитку вимушеного переселення громадян під час воєнного стану, окреслено його основні прояви й проблематичні аспекти. Проаналізовано особливості й динаміку міграційних процесів в умовах воєнного часу, визначено тенденції переселення українців на захід країни та особливості міграції до зарубіжних країн. Одночасно означено, що ця проблема ускладнюється низкою певних фінансово-економічних викликів, пов’язаних із втратою трудового потенціалу України, необхідністю відновлення економічних процесів у країні тощо. У зв’язку з цим визначено упереджувальні заходи щодо послаблення негативних наслідків вимушеної міграції та запропоновано певні фінансово-економічні й організаційні інструменти щодо забезпечення рееміграції вимушених переселенців. Окреслено головні пріоритети фінансово-економічної й організаційно-управлінської політики в період воєнного стану й на час його закінчення задля сприяння репатріації переселенців, запровадження ефективних умов їх реінтеграції. Визначенно основні напрями роботи з переміщеними особами, джерела фінансування програми реінтеграції українських мігрантів, ключові елементи стратегії економічної реінтеграції біженців тощо. Також означено певні фінансово-економічні реіміграційні заходи для країн, які прийняли вимушених мігрантів з України.