ЕФЕКТИ ШОКУ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ: КЕЙСИ СИСТЕМНО ЗНАЧУЩИХ ЕКОНОМІК - Баженова, Олена; Банна, Оксана; Баженов, Володимир; Банний, Іван (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Автори досліджують питання впливу монетарної політики на економічне зростання в таких системно значущих економіках, як США, єврозона та Китай. Крім того, приділено увагу дослідженню їхнього впливу на Україну. Унаслідок війни в Україні та підвищення центральними банками облікових ставок для стримування інфляції відбулося падіння економічної активності. Причому спостерігалося й значне зниження торговельної активності, і вповільнення зростання сектора послуг, який був основним двигуном глобального економічного зростання на початку 2023 року. У дослідженні на основі побудови векторних моделей авторегресії для США, єврозони та Китаю доведено незначне початкове зниження ВВП у відповідь на підвищення облікової ставки в США з наступною стабілізацією, у єврозоні простежено схожу ситуацію, як і в США, з початковим падінням до 2% і подальшим поверненням до рівноваги, у Китаї ж спостерігається набагато більший спад – до 11%. Аналізуючи результати декомпозиції похибки прогнозу, зазначимо, що коливання ВВП в системно значущих економіках пояснюються в основному власними коливаннями. На облікову ставку припадає від 1% в США до 11% у Китаї. Водночас, економічне зростання в Китаї є менш вразливим до коливань інфляції, у єврозоні – найбільш стійким серед розглянутих економік. Крім того, у дослідженні показано, що облікова ставка в Сполучених Штатах позитивно впливає на облікову ставку в Україні.