ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВИХ МАРКЕТИНГОВИХ ЕКОСИСТЕМ У ЦАРИНІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Ларіна, Ярослава; Зеліско, Інна; Голіцин, Андрій; Гавриш, Оксана; Єсмаханова, Алуа; Недопако, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Основною метою, зазначеною в цьому науковому дослідженні, є здійснення комплексного аналізу та визначення ключових фінансових аспектів і проблемних питань щодо формування цифрових маркетингових екосистем у царині інформаційно-комунікаційних технологій. Ураховуючи посилення процесів структурних ринкових трансформацій в умовах сьогодення, визначено, що екосистема – це цифрова платформа, де потенційний споживач отримує можливості купувати товари та послуги від різних виробників, посилюючи ефект від їх одночасного використання. Обґрунтовано, що на основі взаємовигідної співпраці в межах екосистеми акумулюються спільні зусилля її членів із метою отримання інформації, розширення спектру фінансових послуг, а також послуг електронної комерції, публічних і соціальних послуг. У структурі маркетингової екосистеми фінансові послуги є найважливішим її елементом, і тому потреба у високій гнучкості їх функціонування стає ключовим фактором у середньостроковій та довгостроковій перспективі для активного стратегічного розвитку ІКТ-підприємств шляхом безпосереднього отримання банківських та інших ліцензій або придбання існуючої на поточному ринку кредитної організації з ліцензіями. Визначено, що основною метою формування цифрових маркетингових екосистем є надання послуг клієнтам у режимі реального часу, а також розвиток клієнтоцентричного підходу не лише для залучення цільової аудиторії, але й для її утримання в межах продуктів і послуг певної цифрової екосистеми, тим самим збільшуючи тривалість перебування споживача в екосистемі за рахунок фокусування уваги на його потребах, підвищення його лояльності до продукту або / та послуги, а також надання потенційному споживачеві сприятливих умов користування комплексом цифрових продуктів і фінансових послуг. Визначено, що для вирішення питання підвищення рівня прибутковості підприємств ІКТ необхідне комплексне сприяння розвиткові маркетингових цифрових екосистем від учасників цільового ринку.