АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ЦИФРОВІЗАЦІЇ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ КРАЇН ЄС ЗА ДОПОМОГОЮ DEA-МОДЕЛЕЙ - Кишакевич, Богдан; Максишко, Наталія; Гриценко, Костянтин; Ворончак, Іван; Демедюк, Богдан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Процес цифровізації бізнесу передбачає постійні інвестиції та додаткові витрати, що призводить до неминучого дослідження економічних наслідків цифрової трансформації. Зокрема, важливо оцінити, як цей процес сприяє економічному зростанню країн. У статті представлено методику створення рейтингу європейських країн за економічними вигодами, отриманими від цифровізації бізнесу різного масштабу. Для досягнення цієї мети були розроблені моделі DEA, які вимірюють ефективність упровадження цифрових технологій малими та середніми підприємствами й великими корпораціями. Для вхідних змінних ми обрали показники, які відображають ступінь цифровізації бізнесу, зокрема частку МСП (малих та середніх підприємств) із високим індексом цифрової інтенсивності (DII), відсоток МСП, які використовують хмарні технології, та внесок обороту МСП у загальний оборот електронної комерції. Змінними обсягу виробництва були обрані показники, що свідчать про стан економіки країни: ВВП на душу населення, відношення експорту до ВВП та міжнародна інвестиційна позиція. Дані свідчать, що через значні відмінності в розмірах, економічному просуванні та рівнях цифровізації між країнами ЄС, модель VRS більш коректно враховує ці диспропорції. Цей підхід дозволяє оцінювати діяльність кожної країни на основі її унікального становища та потенціалу розвитку, без урахування її економічних масштабів. 2022 року Данія, Нідерланди, Швеція, Фінляндія, Мальта й Бельгія стали лідерами за цифровою інтенсивністю серед МСП, причому майже 40% компаній продемонстрували високий рівень цифрової взаємодії. Серед цих лідерів лише Мальта та Нідерланди досягли найвищої ефективності у використанні цифровізації для економічного зростання, що визначається моделлю VRS, яка враховує змінну віддачу від масштабу. Показано, що економічний ефект від цифрової трансформації для великих підприємств у країнах ЄС є більш суттєвим, ніж для малих і середніх підприємств.