ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ КРАЇН ЄВРОПИ: КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ І ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Халатур, Світлана; Грабчук, Оксана; Водолазська, Оксана; Бабенко-Левада, Вікторія; Павленко, Оксана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Сучасні тенденції розвитку сільськогосподарського виробництва зумовлюють необхідність залучення додаткових фінансових ресурсів для фінансування аграрного сектора, які є специфічними для кожної національної економіки. У роботі досліджено пріоритетні напрями розвитку механізму фінансування сільськогосподарського виробництва в Україні в контексті сучасних тенденцій реалізації спільної аграрної політики країн Європи. Проведено компаративний аналіз механізму додаткового фінансування виробництва сільськогосподарської продукції в країнах Євросоюзу при реалізації спільної аграрної політики. Здійснено кластеризацію країн Європи за існуванням типових закономірностей ринку сільськогосподарської продукції та підтверджено, що ці закономірності не визначають особливостей та обсягів додаткового фінансування виробництва сільськогосподарської продукції. Окреслено існування дванадцяти можливих типів ринку сільськогосподарської продукції в країнами ЄС та підтверджено існування на практиці шести з них. Визначено, що існують суттєві порушення в декларованій САП політиці конвергенції фінансування агросфери. Відтак підтверджено необхідність реформування механізму реалізації Спільної аграрної політики для країн ЄС в напрямі більшої відповідності національним проблемам агросфери. Визначено, що для агросфери України існує специфічний перелік проблем розвитку, який не повторюється для жодної з країн Європи, та сформовано власний тип ринку сільськогосподарської продукції, який також не має відповідностей. Тому в статті наголошено на необхідності формування в Україні специфічного механізму додаткового фінансування виробництва сільськогосподарської продукції з урахуванням проблем розвитку національної агросфери та в контексті Спільної аграрної політики ЄС, її пріоритетів і спрямованості реформування.