ЕКОНОМІЧНІ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНІ ВИМІРИ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ТРАНСПОРТНИХ КОРИДОРІВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Притула, Христина; Мельник, Мар’яна; Куровська-Пиш, Йоанна; Івасик, Галина; Калат, Ярослава; Лещух, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У сучасних умовах зростаючої взаємозалежності національних економік відбувається трансформація глобальних ланцюгів постачання та переорієнтація торговельних потоків. Динаміку й масштаби цих процесів у значній мірі визначає ефективність функціонування міжнародних транспортних коридорів. Здійснення інвестицій у транспортні коридори має значний мультиплікативний ефект для всієї економіки країни шляхом стимулювання розвитку транспортно-логістичного та супутніх секторів економіки, формування зростаючого попиту на ринках праці, розвитку глобальних ланцюгів вартості, міжнародних виробничих, торговельних і логістичних мереж. Метою роботи є дослідження впливу міжнародних транспортних коридорів на розвиток територій на національному й регіональному рівнях. Використання методів дескриптивної статистики дозволило оцінити вплив міжнародних транспортних коридорів на рівень економічного розвитку, торговельну відкритість та обсяги зовнішньої торгівлі на основі аналізу даних 121-ї країни. Досліджено зв’язки між зонами впливу міжнародних транспортних коридорів та іншими функціональними типами територій в Україні. Розраховано територіальний коефіцієнт екологічного навантаження в розрізі регіонів України. Результати дослідження будуть корисними й для дослідників у царині розвитку логістично-транспортної інфраструктури, і для управлінців у сфері транспортної та економічної політики.