ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНА АВТОНОМНА ОРГАНІЗАЦІЯ: ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ ПРАВОВОЇ ПАРАДИГМИ - Кулик, Олег; Гудіма, Тетяна; Сошников, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Ця стаття присвячена виявленню особливостей правових аспектів функціонування децентралізованих автономних організацій, визначенню їхніх ознак, правового статусу та формулюванню пропозицій щодо вдосконалення законодавства в цій царині (зокрема в частині протидії злочинній діяльності та зменшення випадків обходу економічних санкцій, запроваджених Україною, країнами Європейського Союзу, США та іншими державами проти суб’єктів російської федерації шляхом використання децентралізованих автономних організацій). Досліджено правовий статус децентралізованих автономних організацій, уточнено їхні характеристики та запропоновано вдосконалення законодавства в цьому напрямі з метою боротьби зі злочинною діяльністю й унеможливлення обходу економічних санкцій. Зазначено, що децентралізована автономна організація не може бути зареєстрована як юридична особа в Україні через її "віртуальну" природу та виявлені проблеми, що виникають із приписів національного законодавства. Проте вона може бути кваліфікована як суб’єкт господарювання, що виконує роль постачальника послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів. Запропоновано внесення змін до законодавства щодо реєстрації децентралізованих автономних організацій як постачальника послуг та застосування санкцій до них. Ґрунтуючись на отриманих результатах, автори визначили напрям подальших досліджень у цій царині.