МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ТА ОЦІНКИ КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СУБ’ЄКТІВ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ - Єрко, Ірина; Ковальська, Любов; Погребський, Тарас; Голуб, Геннадій; Дем’янчук, Олена; Газуда, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У роботі вивчено розробку методичного підходу до аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії (ТІ). Основними завданнями дослідження є аналіз існуючих методичних підходів до оцінки конурентного потенціалу (КП) суб’єктів господарювання та оцінки розвитку туристичної індустрії; розробка авторського підходу, який враховуватиме критерії трансформації конкурентного потенціалу та дозволить визначити рівень збалансованості між виробниками й споживачами туристичних послуг. Запропоновано авторський методичний підхід до аналізу та оцінки конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії (КПСТІ). Установлено, що сильними сторонами розглянутих методичних підходів до оцінки КПСТІ є: застосування кількісних методів оцінки, широке охоплення показників, оцінка сильних і слабких сторін, розрахунок конкурентних переваг і сталого розвитку, застосування методу рангів. Запропонований методичний підхід складається з 5 блоків: 1 блок – обґрунтування елементів дослідження; 2 блок – обґрунтування напрямів дослідження; 3 блок – вибір системи показників; 4 блок – розрахунок інтегрального індексу; 5 блок – трансформація конкурентного потенціалу суб’єктів туристичної індустрії залежно від рівня збалансованості / розбалансованості між виробниками та споживачами туристичних послуг. Кожен із запропонованих блоків містить структурні елементи аналітичного дослідження. Доведено, що запропонований методичний підхід до оцінки та аналізу КПСТІ дозволить розробити диференційовані підходи до трансформаційних змін залежно від фаз її перебування.