ЦИФРОВІ МАРКЕТИНГОВІ КОМУНІКАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ НА СОЦІАЛЬНО-МЕДІЙНИХ ПЛАТФОРМАХ - Тягунова, Злата; Тягунова, Наталія; Яровенко, Тетяна; Голік, Оксана; Мельников, Артем; Самардак, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Сучасні підприємства торгівлі перебувають у складному та швидкозмінному середовищі під впливом екзогенних і ендогенних факторів. Особливу роль у підвищенні ефективності їхнього функціонування відводять технологіям цифрового маркетингу. Метою дослідження є ідентифікація зв’язку цифрових маркетингових технологій і продажів роздрібного бізнесу щодо їх використання в ефективності застосування маркетингового бюджету. У межах дослідження використано метод економетричного аналізу (регресійний аналіз, аналіз дескриптивної статистики), метод аналізу соціальних мереж. Регресійний аналіз показав важливість інвестицій у рекламу та персоналізацію маркетингових кампаній завдяки новітнім технологіям. Значний вплив на продажі мають такі фактори, як рекламний бюджет, кількість постів, уподобань, коментарів у соціальних мережах. За результатами моделі кожний додатковий долар, вкладений у рекламу, збільшує продажі на 0,0497 одиниці, що вказує на важливість інвестицій у рекламні кампанії. Розподіл обсягів продажів має певну асиметрію із середнім показником 909 і медіаною 922. Аналіз виявив значну варіабельність ключових змінних, що вказує на різноманітність стратегій та умов, у яких працюють різні компанії. Практичні рішення в цифровому маркетингові для компаній роздрібної торгівлі включають збільшення інвестицій у рекламу в соціальних мережах, регулярні публікації та залучення через уподобання та коментарі. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні потенціалу штучного інтелекту для персоналізації маркетингу роздрібного бізнесу.