ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ BIG DATA ДЛЯ ПОСИЛЕННЯ УЧАСТІ ГРОМАДСЬКОСТІ В УПРАВЛІННІ ПУБЛІЧНИМИ ФІНАНСАМИ - Криниця, Сергій; Гордей, Оксана; Коваленко, Юлія; Данькевич, Алла; Болдов, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням упровадження технологій Big Data в управління публічними фінансами. Застосування Big Data має потенціал підвищення прозорості та відповідальності у використанні бюджетних коштів, зростання довіри до влади, удосконалення ефективності використання ресурсів бюджету, кращого розуміння потреб громадян і залучення громадськості до управління публічними фінансами. Метою дослідження є опрацювання теоретико-методичних і практичних аспектів, а також розроблення рекомендацій з упровадження технологій обробки та аналізу Big Data з метою посилення участі громадськості в управлінні публічними фінансами. Досліджено традиційні методи залучення громадськості до бюджетного процесу, виявлено їхні недоліки та потенціал технологій Big Data, базованих на прийомах комп’ютерної лінгвістики й машинного навчання, до посилення громадської участі. Розробки в царині аналізу настроїв та аналізу думок адаптовано до сфери публічних фінансів. Побудовано й апробовано генеративну модель аналізу настроїв громадськості в соціальних мережах стосовно управління публічними фінансами. Вироблені підходи щодо використання технологій Big Data можуть бути імплементовані в царину публічних фінансів із метою посилення громадської участі в управлінні ними як дорадчі інструменти реалізації представницької демократії та потребують подальшого теоретичного опрацювання й практичного застосування з метою поліпшення аналізу альтернативних думок, запобігання маніпуляціям суспільною думкою та зловживанням у мережі.