«ЗЕЛЕНІ ФІНАНСИ» В ПОВОЄННОМУ ВІДНОВЛЕННІ УКРАЇНИ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ - Варченко, Ольга; Варченко, Ольга; Драган, Оксана; Ткаченко, Катерина; Рибак, Надія; Зубченко, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Повоєнне відновлення економіки вимагає перегляду пріоритетів розвитку та пошуку компромісу між економічними, соціальними й екологічними пріоритетами розвитку, які в сукупності мають забезпечити сталий розвиток суспільства. Метою дослідження є вивчення сутності «зелених» фінансів у контексті сталого розвитку на засадах «зеленої» економіки та необхідності повоєнного відновлення України. Для досягнення мети виконано такі завдання: проведено аналіз підходів до розуміння сутності «зелених» фінансів на основі надбань вітчизняної та іноземної літератури, визначено інституційно-організаційне забезпечення «зелених» фінансів в Україні, систематизовано фінансові інструменти «зелених» фінансів. У дослідженні використано такі методи: діалектичний та історичний – для дослідження еволюції̈ «зелених» фінансів, їхніх фінансових інструментів; індукції та дедукції, системний підхід – для визначення сутності «зелених» фінансів та основних їх аспектів; порівняльний метод – для дослідження активності «зеленого» фінансування в країнах ОЕСР та ін. Досліджено інституційно-організаційне забезпечення «зелених» фінансів на основі функціонування фіскальних і квазіфіскальних інструментів, які реалізують у сучасній фіскальній системі: екологічного податку, рентної плати в частині використання природних ресурсів, «зелених» облігацій. Визначено недостатньо використаний в Україні потенціал фіскальних і квазіфіскальних інструментів порівняно з міжнародним досвідом, у тому числі на ринках, що розвиваються. Побудовано авторську структурно-логічну схему формування та розміщення публічних фінансових ресурсів для потреб «зеленої» економіки. Рекомендовано повоєнне відновлення України здійснювати на засадах «зелених» фінансів, що можливо реалізувати за такими напрямами: підвищення суспільної поінформованості щодо «зелених» фінансів та впровадження екологічної грамотності населення, запровадження прогресивних ставок екологічного податку та рентної плати тощо; перегляд підходів до формування бюджету й унесення надходжень екологічних податків до спецфонду бюджетів; забезпечення диверсифікації фінансування для реалізації проєктів екологічного спрямування; створення передумов для запровадження ринку зелених облігацій, емітентами яких будуть держава, місцеві органи влади та суб’єкти господарювання тощо.