ПІДВИЩЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Козирєва, Олена; Андріяш, Вікторія; Федорчак, Ольга; Віблий, Петро; Татарінов, Роман (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Це дослідження ставить за мету обґрунтувати напрями підвищення інвестиційного потенціалу в контексті зміцнення й покращення фінансової безпеки аграрного сектора економіки України. При цьому, на думку авторів статті, важливо виконати наукове завдання, яке передбачає представлення сучасного теоретико-наукового підходу до оцінювання інвестиційного привабливості ефективності використання інвестиційного потенціалу аграрного сектора економіки в регіонах України. Інвестиційний потенціал в аграрному секторі означає здатність і перспективи для вкладення капіталу в сектор із метою забезпечення фінансової безпеки. Цей потенціал визначають різні показники, які підвищують або знижують привабливість сектора для інвестицій. У дослідженні використано лінію трендів при прогнозуванні інвестицій, метод інтегрального рейтингового оцінювання й метод нормалізації. Це дослідження пропонує теоретико-науковий підхід, який передбачає аналіз і складання рейтингу регіонів із погляду їхньої інвестиційної привабливості та ефективності використання інвестиційних можливостей аграрного сектора в контексті забезпечення фінасової безпеки. Використано підхід з установлення самих критеріїв для оцінки інвестиційної привабливості різних регіонів та складання рейтингу регіонів на основі індикаторів кожної сфери інвестиційної привабливості, дотичних до питання забезпечення фінансової безпеки. На основі отриманих результатів у дослідженні виокремлено стратегічні рішення щодо забезпечення фінансової безпеки. Автори зазначають, що дослідження має обмеження у вигляді врахування специфіки виключно аграрного сектора економіки України. Окрім цього, внаслідок воєнного стану, не всі регіони країни були враховані в дослідженні. Перспективи для подальших розвідок передбачають оцінювання інвестиційного потенціалу в поствоєнний період для всіх регіонів України.