ОЦІНЮВАННЯ ЗОВНІШНІХ ДЕТЕРМІНАНТІВ ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ ТА ФІНАНСУВАННЯ МАРКЕТИНГОВИХ СТРАТЕГІЙ У ЦАРИНІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Міщенко, Дмитро; Молнар, Олександр; Павлова, Ольга; Полтавська, Оксана; Босак, Андрій; Булеца, Надія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
Метою цього дослідження є обґрунтування ключових детермінантів зовнішнього середовища, що суттєво впливають на формування й фінансування сучасних маркетингових стратегій у царині інформаційних технологій. У роботі проаналізовано систему фінансування маркетингових стратегій у царині інформаційних технологій в Україні. За результатами огляду літератури, ідентифікований синергетичний ефект впливу детермінантів на політику формування та фінансування маркетингових стратегій у царині інформаційних технологій. Для цього використано метод канонічного аналізу для оцінювання сили взаємозв’язку між різними детермінантами; синергетичного методу, що виявив можливий груповий ефект впливу на формування й фінансування маркетингових стратегій. Окрім цього, використано метод множинного регресійного аналізу для відображення впливу факторів на рівень фінансування маркетингових стратегій у царині інформаційних технологій. Інноваційність отриманих результатів розкривається через розроблений науковий підхід щодо оцінювання взаємозв’язку визначених детермінантів у сфері формування й фінансування сучасних маркетингових стратегій у царині інформаційних технологій шляхом виявлення спільного ефекту впливу. Результати дослідження обґрунтовують той факт, що воєнний стан негативно впливає на формування та фінансування сучасних маркетингових стратегій у царині інформаційних технологій. Результати обчислень показали, що розвиток інформаційних технологій пояснюється суттєвими змінами в зовнішньому середовищі. Дослідження має обмеження у вигляді врахування лише царини інформаційних технологій й неврахування інших факторів, які опосередковано також мають вплив. Подальші дослідження будуть спрямовані на вивчення детермінантів повоєнного часу.