ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ І ВНУТРІШНІХ ФАКТОРІВ НА РЕІНЖИНІРИНГ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ У КОНТЕКСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кравченко, Любов; Левків, Галина; Козак, Світлана; Зеркаль, Анастасія; Приходько, Ігор (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2024)
У статті досліджено вплив факторів середовища функціонування транспортних підприємств на процес реінжинірингу бізнес-процесів. У цьому контексті увага зосереджена саме на діяльності та бізнес-процесах транспортних підприємств України. У результаті огляду науково-практичних джерел поставлене наукове завдання: через запропонований методичний підхід до економіко-математичного моделювання визначити вплив факторів на процес реінжинірингу бізнес-процесів. Для досягнення мети й виконання завдань, використано метод кореляційно-регресійного аналізу та метод аналізу й синтезу при оцінюванні динаміки зміни ключових фінансових показників діяльності транспортних підприємств. Наголошено, що реінжиніринг має базуватися на впливі різних видів факторів, які не обов’язково повинні стосуватися виключно зовнішнього або виключно внутрішнього середовища. Запропонований у роботі підхід полягає у використанні регресійних моделей для аналізу впливу факторів на процес реінжинірингу бізнес-процесів. У дослідженні зазначається, що інноваційність розкривається через запропоновану модель, яка враховує низку ключових факторів і показників діяльності транспортних підприємств України. Водночас, автори наголошують, що використання цього підходу дозволяє визначити ключові фактори для розробки ефективної стратегії реінжинірингу бізнес-процесів у транспортних компаніях для оптимізації їхньої діяльності. У цьому досліджені розглянуто, яким чином можна використовуючи різні методи аналізу задля виявлення змін впливу різного роду факторів і зовнішнього, і внутрішнього середовища на процес ухвалення рішення щодо реінжинірингу. Науковою новизною є комплексний підхід до регресійного моделювання впливу факторів на відповідну змінну з метою виявлення найбільш вагомих при ухваленні рішень щодо реінжинірингу. Поряд із цим, дослідження має обмеження у вигляді врахування специфіки діяльності виключно транспортних підприємств України. Ставиться за мету в подальших досліджень проведення аналогічного дослідження для інших видів підприємств, зокрема харчової промисловості, яка потребує змін в умовах воєнного стану.